Для працівників Львівської ОВА провели інтенсив з відкритих даних

22 грудня 2022 р.

Відкриті дані – це інструмент ефективної взаємодії інформаційного суспільства в сучасній демократичній державі.

Експерт групи з відкритих даних Міністерства цифрової трансформації України Яніна Любива провела інтенсив з відкритих даних для співробітників Львівської ОВА. Інтенсив спрямований на забезпечення розвитку регіональної політики відкритих даних та підвищення рівня знань відповідальних осіб ОВА у сфері відкритих даних.

Як наголосили під час навчання відкриті дані – це інструмент ефективної взаємодії інформаційного суспільства в сучасній демократичній державі. Вони створюють можливість швидко отримати першочергові дані, які дозволяють приймати правильні рішення, які базуються на достовірній, а не заангажованій інформації.

В результаті активного впровадження відкритих даних формується прозора держава з розвинутим громадянським суспільством.

Дуже важливо, що ключовим суб’єктом у впровадженні відкритих даних є саме суспільство, яке є підґрунтям для їх поширення та популяризації. Уряд відповідає лише за створення інструментів: законодавчої бази, інфраструктурних рішень та публічних сервісів.

Відкриті дані допомагають контролювати роботу державних органів, покращувати державні сервіси та створювати нові послуги та інструменти, боротися з корупцією. На їх основі вже створили десятки продуктів: онлайн-сервісів та аналітичних модулів, застосунків і чат-ботів, якими щомісяця користуються до 7 млн українців.

«Більшість українців користуються перевагами відкритих даних, не замислюючись, хто і як їх отримав та посприяв, щоби вони стали відкритими. Проте відкриті дані допомагають кожному з нас щодня .Наприклад, завдяки відкритим даним будь-хто може дізнатися, коли приїде тролейбус (наприклад, через застосунок EasyWay). Журналісти на основі відкритих даних проводять розслідування та викривають корупцію. Чиновники можуть ухвалити рішення, які будуть справді ефективними (наприклад, побудувати мережу громадського транспорту, спираючись на аналіз пасажиропотоків). Підприємці перевіряють доброчесність своїх майбутніх бізнес-партнерів, щоб уникнути шахрайства (наприклад, через сервіси Opendatabot та Youcontrol). Для нас це вже звичні речі. Вони стали можливими завдяки відкритим даним», - зазначили в управлінні з питань цифрового розвитку Львівської ОВА.

Та додали, що відкриття даних – це загальносвітовий тренд, і Україна тут серед лідерів.

«Важливо і далі об’єднувати зусилля, аби досягти стратегічної мети – побудови зручної, прозорої та підзвітної своїм громадянам держави», - наголосили в управлінні.