Львівська ОВА першою в Україні впровадила в робочий процес рекомендації сформовані після інформаційного аудиту

16 лютого 2024 р.

Львівська ОВА Першою В Україні Впровадила В Робочий Процес Рекомендації Сформовані Після Інформаційного Аудиту

Як результат – прийняли рішення про оприлюднення 37 нових наборів даних на Місцевому порталі відкритих даних.

Пошук шляхів покращення доступності даних, забезпечення прозорості та підзвітності влади триває постійно, тому Львівська ОВА серед перших в Україні наприкінці 2023 року провела інформаційний аудит відкритих даних, використовуючи оновлену методику, розроблену Міністерством цифрової трансформації України та за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS» і Фонду Східна Європа.

Як результат – прийняли рішення про оприлюднення 37 нових наборів даних на додаток до 154 вже оприлюднених на Місцевому порталі відкритих даних https://data.loda.gov.ua/;. Набори міститимуть дані про екологічний стан, розвиток агропромислового сектору, соціальну сферу, освіту, спорт, туризм, охорону здоров’я і економічно-фінансові показники. Додаткові набори після аудити можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/3wl0FFa;.

Наступними кроками, робота над якими вже триває, це підготовка даних з інформаційної системи uMuni (система обліку комунальних ресурсів), підготовка даних з ІАС «Місцеві бюджети», вивчення реєстрів, які є в розпорядженні структурних підрозділів, переніс даних з паперових журналів в електронний вигляд. Це дозволить ще розширити перелік наборів відкритих даних до оприлюднення.

«У пошуках інновацій та поліпшення взаємодії з громадськістю, Львівська обласна військова адміністрація взяла на себе ініціативу та провела інформаційний аудит відкритих даних. Цей крок є ключовим у розвитку сфери відкритих даних та відображає зобов'язання адміністрації забезпечити максимальну прозорість та підзвітність влади», – зазначив заступник голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Олександр Кулепін.

Процес аудиту складався з декількох етапів. В межах підготовчого етапу проводились електронні консультації з громадськістю. Їх метою було визначення пріоритетних даних. Під час проведення віддаленого аудиту структурні підрозділи подали 1472 анкети, що говорить про високу залученість всіх співробітників до процесу. Очним інформаудитом (інтерв’ю) охопили 9 структурних підрозділів Львівської ОВА, які є розпорядниками найбільш запитуваної інформації. Також при формуванні переліку були враховані результати консультацій з громадськістю.

До переліку ввійшли: департамент архітектури та розвитку містобудування, департамент освіти та науки, департамент соціального захисту населення, департамент фінансів, департамент економічної політики, департамент охорони здоров’я, департамент паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства, департамент екології та природних ресурсів. На основі результатів аудиту сформували рекомендації. Їх мета – покращення стандартів роботи з відкритими даними та формування єдиної культури роботи з даними серед працівників.

«Я можу з упевненістю сказати, що інформаційний аудит став для нас цінним досвідом. Він не лише допоміг нам краще зрозуміти, які дані ми маємо, але й дав чітке розуміння того, як ми можемо зробити їх більш доступними та корисними для людей», – зазначив начальник управління з питань цифрового розвитку Максим Столярчук.

Один із пріоритетів на 2024 рік – удосконалення інформаційних систем з метою автоматизації процесів збору, обробки, інформаційного обміну та оприлюднення адміністративних даних від територіальних громад та районів області. Це значно прискорить та спростить процеси аналізу, контролю та прийняття рішень. Також це знизить вплив «людського фактору» з процесу, що позитивно вплине на точність даних. Серед рекомендацій аудиторів також організація безперервного процесу підвищення кваліфікації кадрів територіальних громад, із якими відбувається взаємодія в межах інформаційного обміну для отримання відповідних навичок роботи із структурованою, машиночитаною інформацією.

Зокрема, у 2023 року понад 150 публічних службовців Львівщини вдосконалили свої навички у роботі з відкритими даними під час тренінгів від Open Data Academy, які організовані Міністерством цифрової трансформації України за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS» і Фонду Східна Європа.

Нагадаємо, що Львівщина стала другою в Україні за рівнем цифровізації в 2023 році.