Понад 150 публічних службовців Львівщини вдосконалили свої навички у роботі з відкритими даними під час тренінгів від Open Data Academy

14 листопада 2024 р.

Лідери цифрової трансформації зі Львова та області вивчили інструменти впровадження відкритих даних на рівні місцевого самоврядування.

Львівщина займає передову позицію в цифровізації. Один із найрозвиненіших порталів відкритих даних в Україні, зручні система документообігу в ОМС, десятки електронних послуг для жителів — це лише частина діджитал-досягнень регіону.

Заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін, відповідальний за цифровий розвиток, цифрові трансформації і цифровізацію ЛОВА, поділився своїм враженням:

«Навчання інструментам роботи з відкритими даними допоможе нашим фахівцям впроваджувати інновації у місцевому управлінні та зміцнювати відкритість і прозорість у прийнятті управлінських рішень. Сподіваюся, що ця ініціатива також стимулюватиме розроблення цифрових рішень, які вирішують виклики воєнного часу».

Тренінги відбулися 9 і 10 листопада, де учасники вибирали рівень відповідно до своєї підготовки. 96 фахівців отримали базові знання, а саме:

що таке відкриті дані та в чому їхня цінність; де шукати відкриті дані; вплив відкритих даних; загальні кейси використання відкритих даних (сервіси та продукти); політика відкритих даних: нормативно-правове, організаційно-кадрове та технічне забезпечення; цифрові рішення на основі відкритих даних, які можуть бути впроваджені на рівні громад; як комунікувати про відкриті дані. 54 з них поглибили свої компетенції на Advanced тренінгу за наступними напрямками:

культура роботи з відкритими даними; методика проведення трискладового тесту; автоматизація процесів роботи з відкритими даними; методика проведення інформаційного аудиту. Навчання проводило Міністерство цифрової трансформації України за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS» і Фонду Східна Європа.

Кожна громада отримала завдання: більші міста приєдналися до Міжнародної Хартії відкритих даних, а всі разом розпочали підготовку нормативних документів для реалізації політики відкритих даних.

Окрім проведення тренінгів, Львівська ОВА також має власні здобутки у сфері відкритих даних — зазначив Максим Столярчук, начальник управління з питань цифрового розвитку облдержадміністрації. Зокрема:

Місцевий портал відкритих даних Львівщини вже працює; Запущено Портал місцевої статистики Львівщини; Підписано меморандум про співпрацю з представниками ЦОВВ, оприлюднено 56 наборів відкритих даних; Оприлюднено 57 добровільних наборів від структурних підрозділів Львівської облдержадміністрації. «Ці здобутки є важливими кроками у розвитку відкритих даних в Україні. Вони сприяють підвищенню прозорості та ефективності управління на місцевому рівні, а також забезпечують доступ громадян до важливої інформації.

Львівщина — на шляху до відкритого, інноваційного та цифрового майбутнього!», — наголосив Максим Столярчук.